Wybierając się na wakacje do europejskich kurortów, warto popróbować lokalnych specjałów. Będzie można spróbować świeżych owoców morza, ręcznie robionych makaronów czy innych lokalnych specjałów.

Portugalia

Portugalska kuchnia jest prosta, ale pożywna. Głównymi składnikami takiej kuchni są owoce morza, ryby oraz mięso. Popularnym daniem jest bacalhau, czyli solony, suszony dorsz. Popularne są również słodkie sardynki z grilla oraz flaki z białą fasolą. Podawana jest również wieprzowina gotowana z mięczakami. W menu wielu restauracji występują także mięsne, rybne lub warzywne gulasze. W kuchni portugalskiej warto także spróbować zup. Najpopularniejszą zupą jest caldo verde. Jest to zupa wykonana z kapusty galicyjskiej, ziemniaków, cebuli i czosnku z dodatkiem plastrów chourico. Popularna jest także zupa sopa de pedra, która wykonana jest z czerwonej fasoli, marchewki i kilku innych warzywnych składników. W wielu portugalskich daniach występuje jajko. Podawane jest ono z ziemniakami, stekiem lub tostami.

Oczywiście nie należy zapominać, że w portugalskiej kuchni występują również słodycze. Cukiernie są tu otwarte do późnych godzin nocnych więc jest to prawdziwy raj dla każdego, kto uwielbia łakocie. Najpopularniejszym ciastem jest pastel de nata, czyli mała tarta z nadzieniem budyniowym, która pochodzi z lizbońskiej dzielnicy Belem. Wśród deserów królują także sonhos , małe pączki obtoczone w cukrze.

Grecja

Kuchnia grecka jest prosta i zdrowa. Występują w niej duże ilości czosnku, oliwy, liści winogron, papryki, pomidorów, świeżych ziół i owoców. Oczywiście nie brakuje również ryb i jagnięciny. Najbardziej charakterystycznym daniem tego kraju jest moussaka. Jest to zapiekanka z mięsa mielonego, bakłażanu, sosu pomidorowego zalana beszamelem. Z Grecji pochodzi również sos tzatziki wykonany z jogurtu, czosnku i świeżych ogórków. Najpopularniejszą zupą jest natomiast fasolada. Warto tu również spróbować mezes. Jest to danie z pieczywem podawane z takimi dodatkami, jak: plaster sera feta i kilka oliwek, polane oliwą z oliwek i przyprawione.

Każda z wysp ma również swoje specjały. Na przykład wyspa Kos słynie z tarty cytrynowej, Siros z zapiekanki z cukinii, a Mykonos z zapiekanki z cebuli i sera. Na pewno warto tych wszystkich potraw spróbować, ponieważ są przepyszne. Zawsze będzie to nowy smak dla nas.

  • Zwiedzanie greckich wysp

    Grecja to bardzo często wybierany kierunek turystyczny. Słynie ona z pięknych wysp, które …
Pokaż więcej polecanych artykułów
Pokaż więcej w Porady podróżnicze

Jeden komentarz

  1. koma

    19 kwietnia 2017 w 14:54

    grecka kuchnia jest przepyszna, mają same pyszności

Dodaj komentarz

Zobacz także

Wieczór panieński na jachcie – czy warto?

Każda przyszła panna młoda chciałaby spędzić swój wieczór panieński w niepowtarzalny sposó…