Poniżej prezentujemy listę najbardziej popularnych potraw, jakie serwowane są w restauracjach w Kopenhadze i Rzymie. Warto zapoznać się przed wyjazdem do tych miejsc ze specjałami, jakich możemy tam skosztować.
Specjały Kopenhagi
Spacerując po Kopenhadze można zachwycić się przepięknym zapachem unoszącym się z pobliskich restauracji. Zdecydowanie, nie można tu odmówić sobie pokusy wstąpienia do którejś z licznych restauracji. Warto przede wszystkim spróbować frikadelli, czyli klopsików z mielonego mięsa podawanych w gęstym sosie. Serwowane są one z ogórkami i sałatką ziemniaczaną. Jest to danie, które na pewno nas rozgrzeje.
Kolejną potrawą, której warto spróbować jest pasztet z wątróbki. Podawany jest z dodatkiem smażonego boczku i pieczarek. Zdecydowanie jest to danie polecane osobom, które uwielbiają mięsne potrawy. I w dodatku dosyć tłuste.
Nieco lżejszym i znacznie mniejszym daniem jest smorrebrod, czyli kanapki z żytniego chleba dostępne w bardzo wielu wersjach smakowych. Bardzo ciekawe są te z tatarem. Można także spróbować tych kanapek z jajecznicą, gładzicą, wędzonym węgorzem czy pasztetem na ciepło.
Specjały Rzymu
Oczywiście, jeżeli myślimy o włoskich daniach, to od razu przychodzą nam na myśl pizze i makarony. Oczywiście będąc w tym kraju obowiązkowo musimy tych specjałów spróbować, ponieważ nigdzie indziej nie smakują tak, jak tu. Przede wszystkim, będąc w Rzymie warto spróbować makaronu z serowo-pieprzowym sosem, który nazywany jest cacio e pepe.
Powinniśmy także spróbować:
– rigatoni all’amatriciana – rurek w pikantnym sosie z pomidorów z dodatkiem pancetty i wieprzowiny,
– penne all’arrabiata – makaronu z pomidorowym sosem i płatkami chili,
– spaghetti carbonara – makaronu z kremowym serem z guanciale.
Warto oczywiście spróbować także oryginalnej pizzy, która smakuje zupełnie inaczej, niż ta nasza. Przede wszystkim warto wybierać te na cienkim cieście i z chrupiącymi brzegami. Na brzegach powinny być również ślady węgla. Będzie to znak, że mamy do czynienia z pizzą opalaną węglem z pieca.
Smaczną i prostą potrawą jest również piadina. Są to cienkie mączne placki z nadzieniem, a także gnocchi, a także zupa minestrone. Jest to warzywna polewka na bazie cukinii, marchwi, zielonego groszku, fasoli szparagowej i szpinaku. Na pewno będzie smakowita.
Jeżeli chodzi o coś na przekąskę, to warto spróbować bruschetty z pomidorami i bazylią. Na deser oczywiście powinniśmy wybrać panna citta, tiramisu lub specjał, którego nie znajdziemy w Polsce, czyli kawowy mus.
grzeg
24 kwietnia 2017 w 15:01
uwielbiam makarony 😀